Mammografie in Amsterdam

De mammografie is vooral bekend geworden dankzij het bevolkingsonderzoek borstkanker. Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar krijgen elke twee jaar een uitnodiging. Breast Care Center Amsterdam voert ook mammografieën uit. Bijvoorbeeld wanner u zelf een knobbeltje heeft ontdekt of wanneer borstkanker in de familie voorkomt. De huisarts verwijst u in dit geval door naar een specialist, bijvoorbeeld naar Breast Care Center Amsterdam.

 

Wij gebruiken de geavanceerde tomosynthese mammograaf. Dit apparaat vervaardigt kwalitatief hoogwaardige 3D-beelden  met een minimale hoeveelheid straling. Ook zijn de platen gemaakt van zacht materiaal en wordt de druk niet hoger opgevoerd dan nodig. Daardoor is het onderzoek minder pijnlijk. Met een mammografie worden afwijkingen vroegtijdig ontdekt.

 

Wat is mammografie?

Een mammografie is een röntgenfoto van de borst(en). Hierop zijn eventuele weefselveranderingen te zien, die mogelijk op borstkanker duiden. De mammografie wordt gemaakt met een speciaal apparaat, waarmee een duidelijk beeld van de borsten ontstaat. De borst(en) worden op een doorzichtige plaat gelegd. Een andere plaat komt van boven naar beneden. De borst bevindt zich dan tussen twee platen. Dit zorgt ervoor dat er van beide kanten een foto gemaakt kan worden. De borsten zijn gevoelig en sommige vrouwen vinden het maken van een mammografie vrij pijnlijk. Breast Care Center Amsterdam gebruikt zachte platen, waardoor het ongemak of de pijn tijdens het onderzoek een stuk minder is.

 

Zelf de borst(en) onderzoeken

Het is raadzaam om de borsten regelmatig zelf te onderzoeken. Bent u benieuwd hoe zo’n zelfonderzoek het beste kan worden uitgevoerd? Doorloop dan onderstaande stappen.

 

  • Stap 1: Ga voor de spiegel staan, leg de handen in de heupen en houd de schouders recht. Kijk naar de borsten en let op de volgende zaken:
     - Hebben de borsten nog dezelfde grootte, vorm en kleur?
     - Zijn de borsten gelijkmatig gevormd zonder zichtbare vervormingen of zwellingen?
     - Zijn er kuiltjes, plooien of bollingen in de huid?
     - Is de tepel ingetrokken of is de positie veranderd?
     - Is er sprake van een rode huid, pijn, zwellingen of andere huiduitslagen?
  • Stap 2: Doe de armen omhoog en controleer alle zaken zoals genoemd in stap 1 nog een keer.
  • Stap 3: Controleer of er weleens sprake is van tepelafscheiding, bijvoorbeeld waterig, melkachtig, bloed of pus.
  • Stap 4: U gaat vervolgens liggen op uw bed of bank. Nu gaat de rechterhand op de linkerborst en vice versa. Voel een beetje stevig maar niet te ruw met de vingertoppen van de hand en houd de vingers ook plat en tegen elkaar. Maak cirkelvormige bewegingen met je hand, links- en rechtsdraaiend. Ga de hele borst langs, van boven naar beneden, van links naar echts, van de oksel tot het decolleté en van het borstbeen naar de bovenzijde van de buik.
  • Stap 5: Als laatste stap worden de borsten zittend of staand gecontroleerd. Vrouwen vinden dit vaak het makkelijkst wanneer de huid nat of glibberig is. Doe hetzelfde als in stap 4.

 

Vaak zijn er wel onregelmatigheden te vinden. De borsten bestaan uit weefsel en dat is nu eenmaal niet altijd egaal. Het is belangrijk dat u de borsten goed kent en daardoor in staat bent veranderingen op te merken. Zijn er geen veranderingen? Dan hoeft u zich waarschijnlijk weinig zorgen ta maken.

 


Breast Care Center Amsterdam

Onze specialisten zijn gericht op vrouwenzorg. Wij behandelen vrouwen in een kleinschalige, prettige omgeving. Wij zijn ervaren, deskundig en bekend met de problemen die alleen vrouwen ervaren. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. De zorg wordt dus vergoed. Hiervoor heeft u wel een verwijzing nodig van uw huisarts. U kunt op korte termijn bij ons terecht. Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen? Neem vooral contact met ons op.
​​​​​​